Du har säker läst det på löpsedlar och i tidningar: Nu är det periodisk fasta som gäller! Med hjälp av att äta mindre vissa perioder ska du gå ner i vikt utan att behöva ändra hur du äter. Men är inte periodisk fasta bara en ny trendig modediet som snart kommer att vara bortglömd?
Det är naturligtvis omöjligt att svara på redan nu, men periodisk fasta har förutsättningarna för att vara här för att stanna. Anledningen är att periodisk fasta, eller 5:2 dieten som är den vanligaste varianten av periodisk fasta, har stöd av vetenskapen. Stödet finns både för att det ger en effektiv viktnedgång, och att det även är hälsosamt för kroppen. Därför är den stora skillnaden mellan periodisk fasta och många andra dieter att man inte plågar kroppen ner i vikt. Istället är det ett effektivt sätt att äta hälsosamt och få kroppen att må bra. På köpet går man även ner i vikt, men det ser många mest som en bonus.
Så hur fungerar då periodisk fasta?
Man äter helt enkelt som vanligt den största delen av tiden, medan man fastar en mindre del. När man fastar är kroppen fortfarande i högförbränningsläge och förbränner fortfarande många kalorier, därför går man ner i vikt. Detta till skillnad från lågkaloridieter där man har ställt in kroppen på sparlåga och svält, då förbränner kroppen inte mer än nödvändigt och man upplever inte heller någon viktnedgång. Den vanligaste varianten av periodisk fasta är 5:2 dieten. Då äter man precis som vanlig under fem dagar i veckan, medan man fastar två dagar. Det vanligaste är att man fastar på måndagen och torsdagen, detta för att kunna äta som vanligt under helgen när man vill ha det mysigt och äta gott med sin familj.
Antagligen är periodisk fasta så pass effektivt, hälsosamt och enkelt att det inte bara är en modefluga, utan faktiskt är här för att stanna.