En möjlig svensk VM-uppställning med Zlatan Ibrahimović

Bland förberedelserna inför VM i Ryssland 2018 finns bland annat två vänskapsmatcher mot Danmark och Peru i början av juni. Deltagandet i VM säkrades i november förra året, när Sverige slog ut 2006 års världsmästare Italien genom att vinna med 1 – 0 på hemmaplan och sedan lyckas hålla nollan på Giuseppe Meazza-stadion i Milano.

För att ta sig vidare till åttondelsfinaler i VM måste svenskarna komma etta eller tvåa i grupp F. Det är ingen enkel bedrift, för gruppen utgörs i övrigt av Mexiko, Sydkorea, och de nuvarande mästarna Tyskland. Enligt Betfairs VM-odds är Tyskland och Mexiko favorittippade, men det är inte säkert att allt går som förväntat. Tyskland kommer med största sannolikhet att vinna gruppen, men det kan nog bli riktigt jämnt i Sveriges och Mexikos kamp om andraplatsen!

Zlatan Ibrahimović valde att dra sig tillbaka från den internationella scenen efter misslyckandet i EM-kvalet 2016. Trots detta skulle han nu kunna göra comeback och hjälpa det svenska landslaget i ett sista VM. Om han bestämmer sig för att göra detta skulle stjärnan, med all sin erfarenhet, vara till stor nytta för landslaget. Dessutom skulle 36-åringen själv få en sista möjlighet att göra ett mål i VM, efter att ha gått mållös genom VM 2002 och 2006.

I vanliga fall är laguppställningen 4-4-2. Med största sannolikhet kommer Robin Olsen från FC Köpenhamn vara målvakt. Den erfarne 28-åringen har spelat i 16 landskamper för Sverige, inklusive de två matcher mot Italien som tog oss till VM. Hans främste konkurrent om platsen är Karl-Johan Johnsson. Hittills har han bara varit med i fyra landslagsmatcher, men han har samtidigt en stor fördel efter att ha varit primär målvakt för En Avant Guingamp under den senaste säsongen.

Mikael Lustig och Emil Krafth är två goda kandidater för positionen som högerback. Med tanke på Lustigs erfarenhet och prestationer är han förmodligen det givna valet. Försvararen från Celtic har bara deltagit i 21 ligamatcher den här säsongen, så VM kan erbjuda 23-åringen en möjlighet att befästa sin position i landslaget. Å andra sidan har Krafth förvisso bara spelat i 11 matcher hos Serie A-klubben Bologna, men den italienska ligan erbjuder ett tuffare motstånd än skotska Premier League. Krafth har redan tvingats möta de skickliga spelarna i Roma, Lazio, Fiorentina och Napoli.

Positionen som vänsterback kommer med största sannolikhet tillfalla Ludwig Augustinsson eller Niklas Hult. Oscar Wendt skulle säkert också ha en god möjlighet att vara med och tävla, men för ett år sedan valde han att dra sig tillbaka från den internationella fotbollsarenan. Augustinsson har en god fördel över Hult eftersom han regelbundet fått spela för Werder Bremen i Bundesliga. Dessutom har han åldern på sin sida. Hult gjorde nyligen ett klubbyte när han i januari lämnade Panathinaikos FC för att flytta till rivalerna AEK Aten.

Victor Lindelöf och Andreas Granqvist är redan etablerade mittbackar i landslaget. Ibland har de fått hjälp av Pontus Jansson, som ersatt någon av de två spelarna. Förutsatt att Manchester United respektive FK Krasnodar har gett Lindelöf och Granqvist möjligheter att förbereda sig blir nog positionerna precis som man kan förvänta sig. Risken att Sveriges tränare Janne Andersson ändrar deras roller bör vara mycket liten, särskilt med tanke på att Granqvist även är lagkapten.

Mittfältarna Sebastian Larsson och Jakob Johansson kommer förmodligen också fortsätta spela ihop, förutsatt att de båda är tillgängliga och vill spela med landslaget i turneringen. Hull Citys Sebastian Larsson har stor erfarenhet av fotboll på internationell nivå, eftersom han deltagit i hela 96 landslagsmatcher. Vid 32 års ålder finns det en risk att det här blir Larssons sista VM. Hans partner Jakob Johansson spelar tillsammans med Niklas Hult i AEK Aten, men har inte deltagit i särskilt många matcher där. Därför kan det här vara ett gyllene tillfälle för Albin Ekdal från Hamburger SV, som kanske får chansen att starta tillsammans med Larsson.

Viktor Claesson, som för tillfället spelar i ryska Krasnodar, är en mycket skicklig mittfältare. Han har gjort sex mål under 22 ligamatcher den här säsongen. Den enda konkurrenten om platsen skulle vara Jimmy Durmaz från Toulouse, som gjort tre ligamål under 16 matcher den här säsongen. 28-åringen är två år äldre än Claesson och har deltagit i fler landslagsmatcher.

Emil Forsberg från RB Leipzig är den mest troliga kandidaten till rollen som offensiv mittfältare. Sedan 2014 har han deltagit i 33 svenska landslagsmatcher och gjort sex mål. I sin egen klubb var han däremot tvungen att kämpa för sin roll efter en muskelskada i magen. Om någon ska våga utmana honom om positionen bör det vara 24-åriga Sam Larsson från Feyenoord, men sedan 2016 har han bara spelat för Sverige i tre landslagsmatcher.

Om Ibrahimović bestämmer sig för att delta i ett sista VM kommer han förmodligen att få sällskap av Marcus Berg, som spelat tillsammans med Zlatan under åtta av stjärnans tio sista internationella matcher. John Guidetti deltog i de andra två matcherna, men med tanke på hans försämrade prestationer är det nog inte så stor chans att vi får se honom spela tillsammans med den legendariske anfallaren igen.