Hälsosamma vanor; så upprätthåller du dem

Med ett fåtal dagar kvar till första advent, närmare sagt den 1 december, är julen bokstavligt talat runt hörnet. Med julen följer inte sällan något sämre vanor vad gäller kosthållning, träning och rutiner som hör vardagen till. Rent matmässigt säljer vissa livsmedel särskilt bra under jul och nyår enligt en undersökning som Dagligvaruhandeln låtit göra. Exempel är klassikerna julskinka, prinskorv och julmust, men även oxfilé, chips och frysta köttbullar som hör till storsäljarna. Enligt Handelns Utredningsinstitut (HUI) handlar vi dessutom mera. Försäljningen i dagligvaruhandeln (där maten ingår) ökar med 2,5 procent, medan sällanköpshandeln stiger 3,5 procent. Mot denna bakgrund och julens annalkande kan det därmed vara god tid att se över de hälsosamma vanorna, och fundera över hur du bäst upprätthåller dem, inte bara över ledigheten utan allra helst året runt.

Photo

Upprätthållandet av hälsosamma vanor kan te sig som en modefluga av vår tid, inte minst med tanke på wellness-industrins massiva genomslag med sina dagliga sellerijuicer och träningstrender. Den kända franska författaren Voltaire (1694–1778) sägs dock ha yttrat orden; “Jag har beslutat mig för att vara lycklig eftersom det är bra för min hälsa” redan på sin tid. Lite allmän kuriosa om Voltaire, förutom att han är en av världens mest inflytelserika och beryktade filosofer, är att han var en engagerad tävlande i Faro (ett kortspel) och Biribi (ett spel som liknar rouletter där nummer dras från en påse). För att knyta an till vad Voltaire förespråkade, tänkte vi på grozd.eu inspirera med våra bästa tips för att upprätthålla de hälsosamma vanorna.

Hitta den träningsform som passar dig bäst

Den bästa träningen är klyschigt nog den träning som blir av. Det som funkar för den ena kanske är totalt opassande för den andra. Rent allmänt bör du kombinera någon form av konditionsträning såsom simning, löpning eller cykling med styrketräning för bästa effekt för kropp och knopp. Träningen medför inte bara hälsofördelar såsom ökad stresstålighet och ett förlängt liv utan även positiva mentala aspekter som utlöses av de må-bra-hormoner som frigörs när vi rör på kroppen. Får du in en regelbundenhet i dina idrottsliga aktiviteter lär du med tiden även notera att något fattas dig de dagar du inte får in någon form av träning och att du till och med har rätt kul på kuppen oavsett om det är på tennisbanan, i löpspåret eller på gruppasset med träningskompisarna.

 Photo

Balans när det gäller kosthållning

När det gäller kosthållning är det samma princip som du skulle ha tillämpat på din ekonomi, ditt arbete, dina sociala relationer eller fysiska aktiviteter som bör vara ledord, nämligen balans! Snarare än att värdera maträtter och/eller ingredienser som “goda” respektive “dåliga” och “tillåtna” eller “förbjudna” bör du fokusera på att den största delen av tiden äta nyttigt och balanserat (med en bra fördelning av de näringsämnen som kroppen behöver för att fungera och må bra) och stundtals unna dig – dock utan dramatiska överdrifter. I vår bok är det endast med balans som nyckelord som du faktiskt kan hålla dig till hälsosamma vanor på ett enklare och mer realistiskt sätt över lång tid.

Insup stunder av stillhet

Lika mycket som det är viktigt att fatta aktiva beslut för att upprätthålla hälsosamma vanor är det avgörande att ibland inte göra någonting alls. Det wellness-industrin idag kallar för mindfulness, en slags avslappnings- och meditationsteknik som idag återfinns i appar, workshops, böcker, föreläsningar och media är det din mormor kanske bara refererade till som att; “ta det lugnt, och ta några djupa andetag”. Lika mycket som mat och träning bidrar till god hälsa gör frånvaron av stress det. Ta gärna minst en stund om 5–20 minuter för dig själv dagligen då du sitter i stillhet med dig själv och endast insuper stunden (dofter, ljudintryck, kroppsliga förnimmelser och så vidare). Detta kan göras i badet, på en bänk i promenadstråket, på yogamattan eller innan du går till sängs. Det som till en början kan te sig som en utmaning kan med tiden utvecklas till en självklar rutin i takt med att nervbanorna i hjärnan ställer om.