Klä dig rätt

Under vintern är det extra viktigt att klä sig rätt för att inte frysa. Även om många av oss föredrar att stanna hemma och titta på någon film, spela spel, läsa en bok eller spela casinospel via mobilen.

Om man är felaktigt klädd kommer kroppen prioritera att hålla värmen i de livsviktiga organen vilket leder till att man fryser om händer och fötter trots att resten av kroppen känns varm. Genom bara en så enkel sak som att bära mössa kan mycket väl göra skillnad ifall man kommer frysa om händer och fötter eller ej.

Det bästa tipset för att hålla sig varm är att använda sig av den så kallade flerlagersprincipen.

Första lagret

Att ha ett underställ av polyester närmast kroppen skapar förutsättningar för att kunna transportera bort fukt från huden. Ull fungerar med då det kan absorbera fukt med upp till 30% innan man märker av att det blivit fuktigt. Se bara till att plagget inte sitter för löst då de fukttransporterande egenskaperna annars försämras. Bär man bomull närmast kroppen innebär det att man lättare kan frysa då bomull inte transporterar bort fukten överhuvudtaget och för att vatten leder kyla 25 gånger effektivare än vad luft gör.

Andra lagret

Detta lager blir din huvudisolering. Ju kallare det är, desto tjockare isolering får du välja. Det blir dock svårare att transportera ut fukten till ytterlagret ju tjockare plagg du bär. En värmetröja av ull eller fleece är de vanligaste materialen. Se till att den är öppningsbar i kragen för att kunna ventilera ut fuktig luft.

Tredje lagret

Tredje lagret är ditt skalskydd som skyddar dig från väder och vind. Väljer du en skaljacka finns det även en viss andningsförmåga i jackan som innebär att vattenånga kan avdunsta. De flesta skaljackor är dessutom öppningsbara under ärmarna för att lättare kunna ventilera ut fukt.

Ett fjärde lager

Med en värmejacka kan man hålla värmen även när man tar en paus. För alla som gjort lumpen känner man till hur uppskattad en värmejacka är så fort man stannat för att hålla middag.