Lär dig lagom

Lagom är ett ord som är nära förknippat med Sverige, även om liknande ord också finns på andra språk. Lagom betyder någonting som varken är för mycket eller för lite och används ofta i samband med att man pratar om balans. Det här ordet kan användas inom flera aspekter av livet, vare sig det gäller arbete eller fritid. Det är exempelvis inte bra med för mycket arbete och det är inte bra med för lite sömn, utan man måste hitta nivån lagom.

Samtidigt finns det ingen tydlig modell för vad som är lagom och det kan vara olika för olika människor. Däremot finns det särskilda områden där lagom är viktigt att sträva efter och det gäller allt från vårt mobilanvändande till hur mycket godis vi äter.

Lagom mycket godis

Svenskarna äter mest smågodis i hela världen och man räknar med att ca. 17 kg smågodis går åt per person om året. Det här är på tok för mycket, men man behöver inte sluta att äta sitt favoritgodis för det. Man måste bara tänka lagom. Vad som är lagom mycket godis handlar dels om vikt och ålder, samt hur mycket man rör sig och om vad man har ätit tidigare. Fredagskvällen kan självklart bestå av en skål med godis till en bra film, men om man tidigare också har ätit tacos och druckit läsk bör skålen inte var allt för stor. 

(“Best HD Colorful candys facebook cover” (CC BY 2.0) av Tatiana_0000.)

Lagom mycket spel

Oavsett vad man tycker om att spela för spel är det lätt att tiden bara flyger iväg. I takt med att allt fler spelar på spelsajter på nätet och har fastnat för allt ifrån de olika versionerna av kortspelet blackjack, där man ska försöka få ett högre kort än huset men utan att gå över summan 21, till spelautomater har spelen också blivit mer tillgängliga. De kan därmed lysa upp även de tråkigaste stunderna, som när man t.ex. väntar på bussen. Däremot blir spelen inte lika roliga om man spelar för mycket. Ett lagom spelande bidrar till att favoritspelet behåller sin underhållningsfaktor – vare sig man är på väg till jobbet eller sitter hemma i soffan.

Lagom mycket träning 

Precis som att för mycket eller för lite mat kan ha förödande konsekvenser för kroppen, kan även för mycket eller för lite träning ha det. Tränar man flera gångar i veckan, till och med flera gånger om dagen, kommer kroppen till slut att brytas ned istället för att byggas upp. Träning ska därför ske lagom mycket – även om man givetvis ska pusha sig själv och testa sina gränser.

Lagom mycket teknologi 

Det här är verkligen något som vi måste tänka på i dagens samhälle. Vi ska utsätta oss för lagom mycket teknolog i form av mobiler, datorer och teveapparater. Trots att dessa enheter har revolutionerat världen till det bättre är det viktigt att lägga ifrån sig dem med jämna mellanrum. Det finns faktiskt andra saker som också är värda lite uppmärksamhet och som varken behöver dokumenteras eller ackompanjeras av teknik.

(“iPhone X – Front” (CC BY-SA 2.0) av William Hook.)