Må bra genom ett gott arbetssätt

Jobbar du åtminstone mer än en timma per dag framför en bildskärm bör du vara extra försiktig hur du arbetar vid sin arbetsplats. Det kan vara allt från hur du sitter på stolen till hur du använder mus och tangentbordet. Är man inte tillräckligt försiktigt kan det på längre sikt innebära att man får besvär med sin bål. Det vill säga din övre kropp.

Att förebygga framtida besvär är inte svårt och kräver mindre arbete en vad du förmodligen tror. Det finns företag som arbetar på heltid med ergonomi och hjälper både företag och privatpersoner hur de på bästa sätt ska sin kropp för att på bästa möjliga sätt förebygga skador som kan ske på grund av en dålig arbetsplats.

Variation är en viktig stöttepelare när det kommer till ergonomi. Variera i sitt arbeta kan man göra genom att växla mellan att arbeta sittandes och stående. Detta är möjligt genom att man har ett skrivbord man kan både höja och sänka. Idag finns det skrivbord som du kan höja och sänka både elektroniskt och manuellt. Om du vill säkerställa att du kommer dra nytta av denna funktionen bör du införskaffa det elektroniska skrivbordet för det ökar chanserna att du faktiskt kommer använda det.

När du sitter vid ditt skrivbord bör du tänka på att dina ögon tittar i ögonhöjd med bildskärmens överkant. Om bildskärmen står för långt ner kan du med hjälp av böcker lyfta upp bildskärmen så att det står i rätt ögonhöjd.

Om du känner det är svårt att sitta rak i rygg vid ditt skrivbord kan du med hjälp av en låg pall som du placerat under skrivbordet en bit ifrån dina fötter sätta upp dina fötter på pallen och låta dem stötta dig.

Har du under längre perioder haft återkommande huvudvärk, ont i nacke eller rygg är detta några symtom som igenkänner att du i stor säkerhet skulle arbetsglasögon. Enligt arbetsmiljöverket där man läser om terminalglasögon regler behöver du inte oroa dig om utgifterna därför att dessa ska du gratis få från din arbetsansvariga.