Varva ner – 4 tips

Träning och att hålla sig i form är så klart viktigt, men det är även viktigt att varva ner och göra någonting avslappnande, inte minst för återhämtningens skull. Därför kommer här några tips på hur man kan koppla av på några olika sätt.

Läs en bok

Att läsa en bok är ett mycket bra sätt att koppla av på, framför allt eftersom det bokstavligen finns miljontals olika böcker att läsa och det i alla möjliga olika genrer, alltifrån klassiker och deckare till memoarer och faktaböcker.

Väljer man att läsa till exempel faktaböcker kan man ju kanske även lära sig något nytt, men det finns även goda skäl att välja skönlitterära böcker. Enligt en studie gjord vid University of Sussex visade att så lite som sex minuters läsning per dag kan sänka stressnivåerna i kroppen med närmare 70 procent.

Dessutom blir man genom att läsa bättre på att fokusera samtidigt som man även motverkar att minnet försämras när man blir äldre.

Källa: Pixabay (CC0)

Spela spel

Ett annat bra sätt att varva ner är genom att spela spel, vilket man ju som bekant både kan göra själv eller tillsammans med andra. Sällskapsspel som till exempel Monopol, Alfapet eller varför inte något klassiskt frågespel som Trivial Pursuit eller Besserwisser är spel som alltid funkar att spela tillsammans med kompisar eller familjen.

En annan typ av spel som förstås också alltid är roligt att spela och som även finns i en mängd olika varianter är förstås kortspel, som man både kan spela tillsammans med andra eller själv i form av patiens. Skitgubbe, vändåtta, whist, bridge eller poker, antalet varianter av olika kortspel är som sagt oändligt.

Numera går det ju som bekant även att spela kort på nätet i olika former. Poker är kanske det kortspelet som många främst förknippar med nätet, men det går även att spela andra kortspel online, som till exempel blackjack eller baccarat. Numera går det till och med att spela på ett live dealer casino online, när man spelar exempelvis blackjack, baccarat eller roulette.

Lyssna på musik

Att lyssna på musik är ett mycket bra sätt att slappna av på. Det har till och med gjorts forskning på vilka låtar som har mest avslappnande effekt. En engelsk studie som gjordes för några år sedan visade att låten ”Weightless” med brittiska trion Marconi Union minskade känslan av oro och stress med hela 65 procent.

Bland de låtar som också visade sig verka avstressande fanns bland andra ”Watermark” med Enya, ”Strawberry Swing” med Coldplay, ”Someone Like You” med Adele samt Mozarts ”Canzonetta Sull’Aria”.

Laga mat

Att stå i köket och laga mat kan också vara ett bra sätt att slappna av på. Att stå och skära grönsaker och se hur en måltid växer fram kan faktiskt tro det eller ej vara väldigt meditativt. Dock krävs det nog att man gillar att laga mat för att få ut en avslappnande effekt av det hela.

Källa: Pixabay (CC0)